Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Sağlıklı bir vücutta; omurga kafatasından kuyruk sokumuna kadar uzanan yapısında dört ayrı bölgede kavis gösterir. Bunlar boyun ve bel bölgesinde C harfi gibi sırt ve kuyruk sokumu bölgesinde ters C harfi gibi görünümdür. Bu kavislerin normalden fazla olmasıya da az olması çeşitli omurga rahatsızlıklarına sebep olur. Kemiklerdeki bu oluşan değişiklikler hem farklı omurgalara hemde etrafında var olan kas grubu ve bağlara fazladan yük bindirerek birçok semptomun oluşmasına sebep olur. İşte boyun düzleşmesi de omurgada normal olması gereken bu eğriliğin azalması ve C harfi gibi görüntünün kaybolup düz bir görüntünün oluşması yada C harfi görüntünün açısının azalmasıdır.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Boyun ağrısı, Boyun hareketlerinde kısıtlılık, Boyun kaslarında güçsüzlük baş ağrısı, sırt ağrısı, omuzlarda yük varmış hissi gibi ağırlık hissi ve ağrı, ense ağrısı, eğer sinir köklerine bası olursa kollarda ağrı elde uyuşma, en sık görülen belirtilerdir.

Boyun Düzleşmesi Nedenleri

Boyun düzleşmesinin en sık nedeni kötü postür ( duruş bozukluğu) dür. Özellikle kızlarda ergenlik döneminde vücudu saklama isteği nedeni ile, günümüz çocuklarında uzun süre bilgisayar ve telefon kullanımının artması, ağır sırt çantası kullanımı çalışma hayatında ortamın ergonomik olmaması, masa başı çalışmanın artması ve telefon kullanımının artması  kötüpostürün en sık sebepleridir. Buna bağlı olarak omurgada olması gereken fizyolojik eğrilikler kaybolup boyun düzleşmesi ortaya çıkar.

Ayrıca omurganın gelişimi sırasında skolyoz ( omuranın normal olması gereken düzlemiş dışında olup S şeklinde C şeklinde olması) yada kamburluk ( kifoz) gibi omurga deformitelerine bağlı boyun düzleşmesi olabilir. Omurgayı oluşturan omurların anatomik gelişimi sırasında şekil bozuklukları olabilir ve buna bağlı da boyun düzleşmesi oluşabilir.

Bunun yanı sıra yaşlılığa bağlı olarak disklerde sıvı kaybına bağlı dejenerasyon ya da osteoporoza bağlı kemik çökmelerine bağlı kamburluğun artması ve buna paralel olarak boyunda düzleşme olabilir. Fiziksel travmaya maruz kalmasonrası  yada aşırı zorlanma sonrası boyun kemiklerin etrafını saran kas , bağ doku, ligaman ve fasianın hasar görmesi sonrası da boyun düzleşmesi olabilir.

Tüm bunların yanında kemiği tutan ve ya bazı organlardan kemiğe yayılan metaztazlarına bağlı bazı kanserlerde, kasları tutan muskuler distrofi hastalığında, kemik yapım ve yıkımını ilgilendiren paget hastalığı, osteomalazi gibi hastalıklarda bazı omurga cerrahileri sonrasında da boyun düzleşmeleri nadir de olsa görülür.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Boyun düzleşmesi nedenleri çok farklı olduğu için hekim tarafından detaylı bir öykü( anamnez) alınıp muayenesinin yapılması gerekir. Gerekli görüldüğü taktirde omurga garfileri, mr ve Ct istenebilir. Zaman zaman postür analiz cihazları gibi yeni gelişen teknolojik cihazlarla omurga analizi yapılabilir. Hatta yürümeye bağlı omurga değişiklikleri olup olmadığı yürüme analiz cihazları ile tespit edilebilir. Tüm bunların sonunda tanı konulan hastalığa göre hastaya tedavi planı belirlenir. Yardımcı ortezler( boyunluk , korse ) gibi kullanılabilir. Kullanılan ortezlerin uzun vade de olmaması önerilir.

Günlük hayattaki yapılan hatalar, bilgisayar kullanımı telefon kullanımı, iş ortamı, yastık seçimi gibi konularda hasta bilgilendirilir.

Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun egzersizleri, postür egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması, hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır. Ağrısı olan hastalarda ağrı kesici ve gerekirse nonsteroid ilaç tedavisi , kas spazmı olan hastalarda kas geveşetici ilaç tedavileri, gerekli görüldüğü durumda topikal tedaviler kullanılabilir. Bunlar boyun düzleşmesini ortadan kaldırmaz fakat hastanın yaşam kalitesini arttırmada etkili olur.

Ayrıca kinezio bantlama, kuru iğneleme, ağrılı nokta enjeksiyonları, nöral tedavi gibi yöntemler hastalarda kullanılabilir. Bu tedavilerde öncelikle hastanın yaşam kalitesini düzeltmekte etkilidir. Primer boyun düzleşmesini ortadan kaldırmaz fakat tedaviye destek olduğu için hastanın fizik tedavi ve egzersiz tedavisine uyumunu arttırır. Çok nadirde olsa altta yatan hastalığa bağlı omurga cerrahisi gerekebilir. Omurga cerrahisi sonrası zayıflayan kasları kuvvetlendirme yada doğru postürü sağlayabilmek amacı ile tekrar fizik tedaviden fayda sağlanabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Boyun düzleşmesi ağrı yapar mı?

Evet ağrı yapar.

  • Boyun düzleşmesi ağrısı en sık nerelerde görülür?

Ense arkasında boyunda ve omuzlarda sık ağrı yapar. Eğer boyun düzleşmesine bağlı kök basısı varsa zaman zaman kola sırta yayılan ağrı da olabilir.  Byun düzleşmesine bağlı kulak çınlaması, vertigo( baş dönmesi) ,  tansiyon yüksekliği gibi bulgular da olabilir.

  • Baş ağrısı yapar mı?

Evet yapar migrenden farklı olarak genellikle neşe kökünde boynun arkasından başlayan ağrı şekkindedir.

  • Boyun düzleşmesi kolda ağrı yapar mı?

Eğer omurgada sinir  köküne  bası yaparsa ilgili sinir kökünü ilgilendiren kas gruplarında ağrı kolda ağırlık hissi güç kaybı, his kusuru yapabilir.

  • Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Boyun düzleşmesi nedenleri çok farklı olduğu için hekim tarafından detaylı bir öykü( anamnez) alınıp muaynesinin yapılması gerekir. Hekim, hastanın vücut dengesini ve boyun hareketlerini detaylı olarak değerlendirir; boyun anatomisini eliyle muayene ederek inceleyebilir.

Gerekli görüldüğü taktirde omurga garfileri, mr ve Ct istenebilir. Zaman zaman postür analiz cihazları gibi yeni gelişen teknolojik cihazlarla omurga analizi yapılabilir. Hatta yürümeye bağlı omurga değişkililleri olup olmadığı yürüme analzi cihazları ile tespit edilebilir. EĞer hastada ek hastalık varsa değerlendirilip gerekli görüldüğü taktirde kan tetkikerliistenebilir.Tüm bunların sonunda tanı konulan hastalığa göre hastaya tedavi planı belirlenir

  • Kulak uğultusuna neden olur mu?

Boyun kaslarının gerilmesine ve postürün bozulmasına bağlı kulak çınlaması olabilir. Ancak kulak çınlamasının primer sebebi değildi. Kulak çınlaması ilgili hekim tarafından öncelikli olarak değerlendirilmeli  boyun düzleşmesi dışında primer diğer nedenler araştırılmalıdır.

  • Hangi ilaçlar iyi gelir?

Ağrısı olan hastalarda ağrı kesici ve gerekirse nonsteroid ilaç tedavisi , kas spazmı olan hastalarda kas geveşetici ilaç tedavileri, gerekli görüldüğü durumda topikal tedaviler kullanılabilir. Bunlar boyun düzleşmesini ortadan kaldırmaz fakat hastanın yaşam kalitesini arttırmada etkili olur.

  • Tedavi edilmediği takdirde ne olur?

Tedavi edilmeyen boyun düzleşmesi hastayı mutsuz eder. Sürekli boyun omuz kol sırt bölgesinde geçmeyen ağrılara neden olur. Uyku kalitesi düşer. Sinir köklerine bası olursa ilgili alanlarda güç kaybı olur. Ağrı ile yaşayan kişiler sürekli huzursuz ve mutsuzdur. Baş ağrısına, kulak çınlamasına, tansiyon yüksekliğine sebep olur.