Omurga Sağlığı ve Yatak Seçimi

İyi bir güne başlamanın yolu kaliteli bir uykudan geçer. Günümüzün üçte birlik kısmını yatakta geçirdiğimiz düşünülürse iyi bir uyku için yatılan yatağın önemi aşikardır. Omurgamız için ideal yatak, omurgada fizyolojik olarak var olan doğal eğriliklerin korunmasını sağlayan ve bu eğriliklerin artma ve azalmasına yol açmayan vücudu her noktadan destekleyen yataktır. Uygun bir yatakta, omurga doğal eğriliklerini koruduğundan;  omurgayı oluşturan disk, bağ, sinir gibi oluşumların zorlanması en aza iner. Sonuçta bu oluşumlardan kaynaklanan ağrıların ortaya çıkmasını engeller.

Yumuşak yataklar, omurgada bulunan doğal eğriliklerin bozulmasına ve bel sırt bölgesindeki adalelerin zayıflamasına ve uykuda dönme hareketinin zorlaşmasına neden olur. Sert yataklar ise yatağa temas eden ciltte zedelenme ve bel adalesinde sertleşmeye yol açtığı için bel ağrılarında artmaya neden olur. Tüm bu sebeplerden dolayı ne çok yumuşak ne de çok sert yataklar günlük kullanım için önerilmez.

Piyasada çok çeşitli yatak sistemleri bulunmaktadır. Visco elastic malzeme içeren yataklar, akıllı sünger denilen yüksek dansitede polietilen süngerlerden yapılmıştır. Kişinin ağırlığı ve vücut ısısı ile yavaş yavaş inerek vücut kıvrımlarına göre şekil alır. Vücut tüm noktalardan desteklendiği için, bel ve sırt ağrısı azalır.  Lateks yataklar ise, içerdikleri hava kanalları sayesinde vücudun terleme dengesini düzenlerken omurganın boşluklarını dolduran lateks maddesi omurgaya tam destek sağlayarak, omurganın en düzgün pozisyonda olması için destekler. Bunu yanında yaysız ve yaylı yataklarda bulunmaktadır. Yaylı yataklardan paket yay sistemli olanlar yatış pozisyonundaki ağırlık dağılımına göre destek verir ve her yay ayrı torbalar içerisinde bağımsız hareket eder. Bu nedenle çift kişilik yataklarda tercih edilmelidir. Tüm bunların yanında antibakteriyel kumaştan üretilmiş, terlemeyi ve üşümeyi engellemek için çeşitli kumaş ve malzemelerin kullanıldığı yataklarda bulunmaktadır. Yatakların tüm bu özelliklerine rağmen asıl olan omurga sağlığı için yatağın, omurgadaki doğal eğrilikleri desteklemesi, doğal liflerden üretilmiş olması, yatağın esnememesi ve özelliğini uzun süre koruyabilen orta sertlikte bir yatak olmasıdır.

Yatağın boyutları da rahat bir uyku açısından önemlidir. İdeal yatak boyu yatan kişinin boyundan 20cm fazla, eni ise en az 95cm olmalıdır.

Çocukları için çok sert veya çok yumuşak bir yatak olmamalıdır. Tercihen çocuklar için üretilen yataklar tercih edilmelidir. Asla yün veya pamuk yatak tercih edilmemelidir. Yatak kumaşının mikro organizmalara ve ev akarlarına karşı etkili, anti bakteriyel özellikli olmalıdır.

Yatak kumaşındaki lekelenme, yüzeyinde bozukluk, aşınma, yırtılma olması, vücut sabah uyanıldığında yatağın ortasına doğru meyil alıyorsa ve sabah yataktan dinlenmeden kalkılıyorsa, omurga ağrıları varsa yatağın deforme olduğu ve değiştirilmesi gerektiği düşünülmelidir. Unutulmaması gereken bir konu, bir yatak ne kadar özellikli olursa olsun yatağın ömrü 10 yıldır.

Omurga sağlığı için yatağın özellikleri yanında yatakta yatış şekli de önemlidir. İdeal yatış şekli, sırt üstü ya da yan yatış şeklidir. Yan yatarken dizlerin hafif karına doğru çekilmesi ve diz arasına ince bir yastık konulması önerilir. Sırt üstü yatış şeklinde ise bacakların altına ince bir yastık konulması önerilir. Omurga için yatağın iyiliği kadar yastıkta önemlidir. Özellikle yan yatışlarda boyun yana düşmemeli, sırt üstü yatışlarda boyun arkaya sarkmamalıdır. İdeal olarak yastık boyun orta çukurunu desteklemelidir. Sırtüstü yatan bir kişi ani olarak omurgasını doğrultarak kalkmamalıdır. Yatakta yatmak kadar yataktan kalkış şeklide önemlidir. Önce yan dönülmeli sonra bacaklar aşağıya sarkıtılmalı, kol yana uzatılıp yatağa dayanmalı ve gövde yavaşça doğrultulmalıdır.